法国INSA-LYON朱跃敏教授讲座通知
2017-04-26 09:44

报告题目:Data fusion with examples on data segmentation

报 告 人:Yueming Zhu (朱跃敏) 教授

时间:2017年4月27日 10:00-12:00

地点:航空楼机电学院第三会议室

主持人:张映锋

报告简介:

Data segmentation or classification is an important issue in many application problems such as medical imaging. This is all the more true when more and more data acquisition modalities and/or more and more acquisitions of the same modality are used. This talk addresses the fusion of data in the presence of multiple information, with examples on the segmentation of two-dimensional data (i.e. images). After introducing the application background, the concept of data fusion is presented, followed by the presentation of several mathematical formulations of data fusion. To show the usefulness of data fusion, practical application examples on image segmentation are presented, and this at two levels: pixel level and object level.

朱跃敏,国家应用科学学院教授,博士生导师,法国国家科学研究中心终身研究员,是磁共振成像、数据融合、三维图像重构、医学图像降噪分割融合显示领域的权威专家。到目前为止,共主持包括欧盟和法国ANR科研项目40多项,其中包括欧盟项目(BRITE/EURAM III, N°BE96-3681)、GE/Simens医疗系统项目、法国ANR研究项目、法国高级研究项目(PRA)等,在活体磁共振扩散张量成像 (in-vivo cardiac DT-MRI) 进行了一系列开拓性的研究工作,取得了多项突破性成果, 首次在世界上获得在临床数据采集条件下活体人磁共振扩散张量成像,并已在国际顶级期刊 (IEEE TMI, Medical Image Analysis, MRM, IEEE TBME, Physics in Medicine and Biolog)及国际主流会议 (MICCAI, ISBI, ISMRM, ICIP) 上发表几十篇论文。朱教授多年来致力于国际科研合作,优势互补,其中包括跟中国上交大、哈工大、清华、美国哈佛、北岸大学医院、瑞士洛桑大学及意大利科学院等研究院所的科研合作及博士培养;朱教授是国际杂志Journal of Medical Engineering编辑,2010及2014两次荣获法国科研杰出奖 (Prime d'Excellence Scientifique),2016年被授予法国骑士勋章。