当前位置: 首页>>通知公告>>正文
法国国立巴黎高等矿业学校 (MINES ParisTech) 潘燊乐教授讲座通知
2017-05-15 15:23

报告题目:Physical Internet: a new era of sustainable logistics

报 告 人:Shenle Pan (潘燊乐) 教授

时间:2017年5月17日(周3) 15:30-17:30

地点:航空楼机电学院第三会议室

主持人:张映锋

报告简介:

The presentation introduces the concept of Physical Internet (PI) – an innovative logistics organization, and recent research devoted to developing this concept. The PI was defined as an open, global, and sustainable logistics system founded on physical, digital and operational interconnectivity through encapsulation, interfaces and protocols by Professors Benoit Montreuil, Russell D. Meller and Eric Ballot in 2010. The system is based on modular, standard, and smart containers that are easily transported through all transport means (e.g., planes, trucks, barges, drones and private cars). Moreover, the system is based on decentralized organization whereby logistics plans could be established and optimized according to real-time information. Recent research has proven the potential of PI to improve logistics performance such as efficiency, resilience, and sustainability. Numerous research perspectives related to the concept have also been outlined.

潘燊乐,法国国立巴黎高等矿业学校(MINES ParisTech)副教授,博士导师、终身教授,主要从事供应链管理创新及可持续发展方面研究。2010年毕业于MINES ParisTech,同年获得中国国家优秀自费留学生,随之留校与MINES ParisTech特级教授Eric BALLOT共同主持智慧物流网研究课题(组)(Physical Internet Chair)。该课题组致力于在欧洲以及世界范围内发展和推广Physical Internet概念,通过实现物流的全球标准化和数据化,利用物联网和大数据技术,达成资源共享及优化、节能减排、可持续发展的目的。自2010年起,潘燊乐博士参与及主持超过20个科研项目(包括欧盟FP7,H2020,法国ANR科研署项目等),与巴黎市政府及多个国际企业建立稳定合作关系(包括宝洁,家乐福,达能,GS1 France,FM Logistic等),并与全球著名高等学府长期保持科研项目合作(包括英国剑桥大学,美国乔治亚理工,香港大学等)。同期,潘燊乐博士发表SCI论文13篇,会议论文及著作章节30余篇,曾任International Journal of Production Research学术杂志客座主编 (Guest Editor),4次获得会议最佳论文,2016年获得Emerald Citations of Excellence Award。