红色机电

新西兰奥克兰大学Xun Xu教授学术报告
2019-04-22 10:10   审核人:

报告题目:Digital Twinning for Cyber-physical Systems in an Industry 4.0 Setting

报告人:Prof. Xun Xu (University of Auckland)

主持人:汪文虎教授

时间:2019年4月23日,星期二,下午15:00-16:30

地点:西北工业大学友谊校区航空楼B座410报告厅

报告人简介:

徐旬教授,男,新西兰奥克兰大学工学院副院长,美国机械工程师协会(ASME)和新西兰工程师协会(EngNZ)会士。已在智能制造领域从事研究超过30年,主要研究方向为智能机加工系统、云制造以及基于物联网的制造系统等。目前已在国际期刊发表论文300余篇,并担任包括Robotics and Computer-Integrated Manufacturing, Journal of Intelligent Manufacturing等多个期刊的副主编及编委。徐教授同时是奥克兰大学工业4.0及智能制造系统(LISMS)实验室的创始人,该实验室是新西兰第一个工业4.0实验室,目前主要围绕工业4.0的关键技术开展前沿研究工作。

报告摘要:

工业4.0中赛博-物理系统的数字双胞胎

工业4.0是德国未来制造业的版本,智能工厂使用信息和通信技术将其系统和流程数字化以提高质量,降低成本和提高效率。工业4.0的技术基础由物联网解决,并存在于各种形式的网络物理系统中,其中“系统”可以是产品和机器。网络物理系统的一个关键要素是网络双胞胎或者通常称为数字双胞胎。这两个术语之间存在一些微妙的技术差异。然而,它们共享一些共同特征,使网络物理系统能够在工业4.0环境中有效运行。本讲座概述了工业4.0的背景,概念和主要技术,特别是工业4.0的数字双胞胎和双胞胎技术。所展示的一些案例是基于奥克兰大学工业4.0智能制造系统实验室(LISMS)正在开展的项目。

Industry 4.0 is the German vision for the future of manufacturing, one that smart factories use information and communications technologies to digitise their systems and processes, and reap benefits in the form of improved quality, lower costs, and increased efficiency. The technological fundamentals of Industry 4.0 are unpinned by that of Internet of Things and exist in various forms of Cyber-Physical Systems, where “systems” can be products and machines. A key element in a Cyber-physical System is Cyber Twin or otherwise commonly known as Digital Twin. There are some subtle technological differences between the two terminologies. Nevertheless, they share some common features that enable a Cyber-physical System to function effectively in the Industry 4.0 surroundings. This talk gives an overview of the background, concept and major technologies, in particular digital twin and twinning technologies, for Industry 4.0. Some of the cases demonstrated are based on the projects being carried out at the Laboratory for Industry 4.0 Smart Manufacturing Systems (LISMS), The University of Auckland.